Trip description

Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα και αποτελούν τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η ψηλότερη κορυφή τους ονομάζεται Κακαρδίτσα (2429μ.) και η δεύτερη πιο ψηλή είναι το Καταφύδι (2393μ.). Άλλη μια ψηλή και εντυπωσιακή κορυφή είναι η Στρογγούλα (2107μ.). Έχουν χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας και έχουν ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο. Αποτελούνται από πανέμορφα χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς περιτριγυρισμένα από χαράδρες, φαράγγια και απόκρημνα βουνά. Οι απότομοι ορεινοί όγκοι σε συνδυασμό με τα πεντακάθαρα ποτάμια δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από κινηματογραφικές ταινίες μιας άλλης εποχής αφήνοντας τον επισκέπτη μαγεμένο και διεγείροντας τις αισθήσεις του με ένα τρόπο διαφορετικό και παραμυθένιο.

Τα Τζουμέρκα είναι ένας πραγματικός ορεινός παράδεισος επί γης και προσφέρουν πάμπολλες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές μεγίστου κάλλους και υψηλής αισθητικής. Το πρόγραμμα που προτείνουμε συνδυάζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την απόλαυση που νιώθει κανείς ορειβατώντας στη φύση και την αναζωογόνηση που βιώνει κάνοντας ράφτιγκ σε νερά καθαρά σαν κρύσταλλο. Στις δραστηριότητες μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν σχετικά καλή φυσική κατάσταση και παιδιά ηλικίας δώδεκα ετών και άνω μόνο αν συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Στις αναβάσεις στις γύρω κορφές, αναλόγως και της εποχής του χρόνου απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλη προετοιμασία.

Η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο μαγική με τη συνοδεία των γαστρονομικών πειρασμών της περιοχής. Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα! Θα απολαύσετε την ποικιλία εκλεκτών κρεάτων και ντόπιων τυριών, τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, τα σκανδαλιστικά νόστιμα γλυκά του κουταλιού καθώς και ντόπιο κόκκινο κρασί και το ονομαστό τσίπουρο.

Trip description:

Day one: Arrival at Tzoumerka

Συνάντηση στο φημισμένο χωριό Πράμαντα το απόγευμα, τακτοποίηση στα δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα και ελεύθερο απόγευμα. Η ξακουστή Πράμαντα, κτισμένη σε υψόμετρο 840 μέτρων βρίσκεται στα Δυτικά Τζουμέρκα 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων και 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άρτας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Στρογγούλας στις όχθες του ποταμού Άραχθου.

Το βράδυ θα δειπνήσουμε ομαδικά σε παραδοσιακή ταβέρνα.

Day two: Hiking and exploring the beautiful surroundings
Πρωί: Πεζοπορία από το Συρράκο στους Καλαρύτες

Το πρωί θα μεταβούμε με λεωφορείο στο Συρράκο, ένα πανέμορφο εντυπωσιακό πετρόκτιστο χωριουδάκι. Η πεζοπορία ξεκινά έξω από το χωριό από μια τοξοειδή πύλη και ακολουθώντας ένα πετρόκτιστο μονοπάτι περνούμε από μια γέφυρα μπαίνοντας στην καρδιά του χωριού όπου βρίσκεται η κεντρική πλατεία και η γραφική εκκλησία. Το περπάτημα συνεχίζει και οδηγεί στην άλλη πλευρά του χωριού όπου και συνδέεται με το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες και στο σιδερένιο γεφύρι του Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου ποταμού. Το φαράγγι του Χρούσια χωρίζει τα δυο χωριά. Μετά το γεφύρι το περπάτημα είναι ανηφορικό και φτάνει στην πέτρινη σκάλα που χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα όταν είναι βρεγμένη. Η σκάλα σε κάποια σημεία ακολουθεί την εντυπωσιακή χαράδρα. Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικά και ακολουθεί την πορεία του προς τους Καλαρρύτες, ένα παραδοσιακό βλαχοχώρι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η θέα προς το Σιρράκο είναι μαγευτική.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου δυο με τρεις ώρες. Το μονοπάτι αν και σχετικά μικρό αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να έρθει σε επαφή με την άγρια ομορφιά της ηπειρώτικης φύσης. Φτάνοντας στους Καλαρύτες, αξιόλογο είναι το πετρόχτιστό παραδοσιακό σπίτι στην κεντρική πλατεία που χρησιμοποιείται σαν μουσείο.

Απόγευμα: Περπάτημα προς το γεφύρι της Κουϊάσας και επίσκεψη στην μονή Κηπίνας

Το μονοπάτι που οδηγεί στο γεφύρι Κουϊάσας αν και μικρό, είναι πραγματικά πανέμορφο και παραμυθένιο. Μετά το γεφύρι η πεζοπορία συνεχίζει για λίγο και φτάνει σε έναν καταπληκτικό καταρράκτη. Τα νερά είναι βαθειά και πολύ κρύα…μα οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν!

Πριν την αναχώρηση μας για τον ξενώνα θα περάσουμε από την μονή Κηπίνας, η οποία είναι κυριολεκτικά σφηνωμένη μέσα στα στον βράχο με τη θέα από τα παράθυρα να κόβει την ανάσα.

Ελεύθερο βράδυ.

Day three: Hiking at Ayia Paraskevi and Climbing at Kryopigi Katarrakti

Το ράφτιγκ είναι η κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Γίνεται κατά προτίμηση σε ορμητικά νερά για αύξηση της απολαυστικής εμπειρίας. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι εύκολη προς μέτρια (βαθμός δυσκολίας 2 και κάποια περάσματα 3) που σημαίνει πως απαιτούνται ελιγμοί πράγμα που θα ικανοποιήσει αυτούς που έχουν ξαναδοκιμάσει και θα βάλει για τα καλά στο πνεύμα όσους θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν! Διπλωματούχοι και προσοντούχοι οδηγοί ράφτιγκ θα μας καθοδηγήσουν και θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της ομάδας σε κάθε βάρκα.

Day four: Ascent to Mount Strongoula (2101m)
Η ανάβαση στη Στρογγούλα με υψόμετρο 2101μ. είναι εντυπωσιακή και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αναβάσεις στην Ελλάδα. Η ανάβαση από την πλευρά των Πραμάντων είναι γύρω στα τριάμισι χιλιόμετρα και διαρκεί γύρω στις τρεις ώρες. Ξεκινά από το καταφύγιο των Πραμάντων και προχωρά προς το λούκι που οδηγεί κάτω από τη κορφή που παρόλο που φαντάζει δυσπρόσιτη, προσεγγίζεται σχετικά εύκολα ακολουθώντας το ευδιάκριτο μονοπάτι. Υπάρχουν και άλλες διαδρομές με πιο γνωστή αυτήν που ξεκινά από τα Άγναντα και ανεβαίνει από την άλλη πλευρά του βουνού. Η διαδρομή αυτή ανηφορίζει μέσα από πυκνό δάσος και αφού φτάσει στην αλπική ζώνη ακολουθεί την ράχη του βουνού προς το διάσελο μεταξύ της Στρογγούλας και της Ρόκας.

Η θέα προς ολόκληρη την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων με το Καταφίδι (2393μ), το Γερακοβούνι και τη Ρόκα είναι πανοραμική. Στο βάθος διακρίνεται ο ορεινός όγκος της Κακαρδίτσας, η λίμνη Ιωαννίνων, η Τύμφη και τα Άγραφα.

Day five: Visit picturesque Metsovo & Departure
Το Μέτσοβο που σύμφωνα με μια εκδοχή προέρχεται από τα σλαβικά και σημαίνει «Αρκουδότοπος» είναι μια ορεινή παραδοσιακή κωμόπολη κτισμένη σε υψόμετρο 1160μ. ανάμεσα στα βουνά της οροσειράς της Πίνδου. Οι κάτοικοι του Μετσόβου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων με πιο γνωστά τα δυο τυριά Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, με την ονομασία Μετσοβόνε και Μετσοβέλας καθώς και με την κατασκευή βαρελιών, κυψελών και ειδών λαϊκής τέχνης. Επίσης φημίζεται για την παραγωγή κρασιού.

Το πρόγραμμα στο Μέτσοβο είναι ελεύθερο. Τρία μοναστήρια της περιοχής έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα: το μοναστήρι της Θεοτόκου, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής. Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη Αβέρωφ όπου εκτίθενται πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό κοντοσούβλι που φημίζεται πως είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Αφού απολαύσουμε άλλη μια μέρα θα μεταβούμε με το λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη και για όσους θα αναχωρήσουν θα καταλήξουμε στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Recommended gear:

All participants should have their own personal clothing and equipment for hiking. Rafting equipment will be given to you on the spot and is included in the price.

A complete and analytical equipment list stating all the details, as well as a discount voucher from Get Out Outdoor Store will be sent right after the participation confirmation.

How to reserve

If you wish to join the team, book your trip today or contact us for more details.

Next scheduled trip:

30 Sep – 4 Oct 2021

Trip Duration:

4 nights / 5 days

Price includes:

 • Event supervisor, qualified guide and activity instructors
 • Transport from guest house to and from activity points
 • Rafting equipment
 • Organization, coordination and conduct of the event
 • Four overnight stays with breakfast in boutique hotel in double rooms
 • Meals in traditional taverns as mentioned in the program 

Price does not include:

 • Airfare tickets
 • Transfer to and from the airport (depending on the number of participants a vehicle can be rented upon request that the event supervisor can drive / additional cost approximately €70 per person including tolls and fuel)
 • Personal hiking equipment
 • Travel Insurance & rescue costs
 • Other personal expenses (drinks, meals not mentioned etc.)