Περιπέτεια Περιγραφή

Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα και αποτελούν τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η ψηλότερη κορυφή τους ονομάζεται Κακαρδίτσα (2429μ.) και η δεύτερη πιο ψηλή είναι το Καταφύδι (2393μ.). Άλλη μια ψηλή και εντυπωσιακή κορυφή είναι η Στρογγούλα (2107μ.). Έχουν χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας και έχουν ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο. Αποτελούνται από πανέμορφα χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς περιτριγυρισμένα από χαράδρες, φαράγγια και απόκρημνα βουνά. Οι απότομοι ορεινοί όγκοι σε συνδυασμό με τα πεντακάθαρα ποτάμια δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από κινηματογραφικές ταινίες μιας άλλης εποχής αφήνοντας τον επισκέπτη μαγεμένο και διεγείροντας τις αισθήσεις του με ένα τρόπο διαφορετικό και παραμυθένιο.

Τα Τζουμέρκα είναι ένας πραγματικός ορεινός παράδεισος επί γης και προσφέρουν πάμπολλες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές μεγίστου κάλλους και υψηλής αισθητικής. Το πρόγραμμα που προτείνουμε συνδυάζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την απόλαυση που νιώθει κανείς ορειβατώντας στη φύση και την αναζωογόνηση που βιώνει κάνοντας ράφτιγκ σε νερά καθαρά σαν κρύσταλλο. Στις δραστηριότητες μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν σχετικά καλή φυσική κατάσταση και παιδιά ηλικίας δώδεκα ετών και άνω μόνο αν συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Στις αναβάσεις στις γύρω κορφές, αναλόγως και της εποχής του χρόνου απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλη προετοιμασία.

Η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο μαγική με τη συνοδεία των γαστρονομικών πειρασμών της περιοχής. Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα! Θα απολαύσετε την ποικιλία εκλεκτών κρεάτων και ντόπιων τυριών, τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, τα σκανδαλιστικά νόστιμα γλυκά του κουταλιού καθώς και ντόπιο κόκκινο κρασί και το ονομαστό τσίπουρο.

Πρόγραμμα ταξιδιού περιπέτειας:

Πρώτη μέρα: Άφιξη στα Τζουμέρκα
Συνάντηση στο φημισμένο χωριό Πράμαντα το απόγευμα, τακτοποίηση στα δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα και ελεύθερο απόγευμα. Η ξακουστή Πράμαντα, κτισμένη σε υψόμετρο 840 μέτρων βρίσκεται στα Δυτικά Τζουμέρκα 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων και 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άρτας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Στρογγούλας στις όχθες του ποταμού Άραχθου.

Το βράδυ θα δειπνήσουμε ομαδικά σε παραδοσιακή ταβέρνα.

Δεύτερη μέρα: Πεζοπορία και εξερεύνηση της γύρω περιοχής
Πρωί: Πεζοπορία από το Συρράκο στους Καλαρύτες

Το πρωί θα μεταβούμε με λεωφορείο στο Συρράκο, ένα πανέμορφο εντυπωσιακό πετρόκτιστο χωριουδάκι. Η πεζοπορία ξεκινά έξω από το χωριό από μια τοξοειδή πύλη και ακολουθώντας ένα πετρόκτιστο μονοπάτι περνούμε από μια γέφυρα μπαίνοντας στην καρδιά του χωριού όπου βρίσκεται η κεντρική πλατεία και η γραφική εκκλησία. Το περπάτημα συνεχίζει και οδηγεί στην άλλη πλευρά του χωριού όπου και συνδέεται με το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες και στο σιδερένιο γεφύρι του Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου ποταμού. Το φαράγγι του Χρούσια χωρίζει τα δυο χωριά. Μετά το γεφύρι το περπάτημα είναι ανηφορικό και φτάνει στην πέτρινη σκάλα που χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα όταν είναι βρεγμένη. Η σκάλα σε κάποια σημεία ακολουθεί την εντυπωσιακή χαράδρα. Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικά και ακολουθεί την πορεία του προς τους Καλαρρύτες, ένα παραδοσιακό βλαχοχώρι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η θέα προς το Σιρράκο είναι μαγευτική.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου δυο με τρεις ώρες. Το μονοπάτι αν και σχετικά μικρό αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να έρθει σε επαφή με την άγρια ομορφιά της ηπειρώτικης φύσης. Φτάνοντας στους Καλαρύτες, αξιόλογο είναι το πετρόχτιστό παραδοσιακό σπίτι στην κεντρική πλατεία που χρησιμοποιείται σαν μουσείο.

Απόγευμα: Περπάτημα προς το γεφύρι της Κουϊάσας και επίσκεψη στην μονή Κηπίνας

Το μονοπάτι που οδηγεί στο γεφύρι Κουϊάσας αν και μικρό, είναι πραγματικά πανέμορφο και παραμυθένιο. Μετά το γεφύρι η πεζοπορία συνεχίζει για λίγο και φτάνει σε έναν καταπληκτικό καταρράκτη. Τα νερά είναι βαθειά και πολύ κρύα…μα οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν!

Πριν την αναχώρηση μας για τον ξενώνα θα περάσουμε από την μονή Κηπίνας, η οποία είναι κυριολεκτικά σφηνωμένη μέσα στα στον βράχο με τη θέα από τα παράθυρα να κόβει την ανάσα.

Ελεύθερο βράδυ.

Τρίτη μέρα: Περπάτημα στην Αγία Παρασκευή και αναρρίχηση στην Κρυοπηγή Καταρράκτη
Το πρωί θα γίνει μεταφορά με λεωφορείο στα Άγναντα, ένα χωριό γεμάτο ζωή κοντά στην Πράμαντα. Το περπάτημα είναι ανηφορικό και βγαίνει έξω από το χωριό ακολουθώντας έναν αγροτικό ανηφορικό χωματόδρομο μέχρι να ενωθεί με ένα δασικό μονοπάτι που περνά από την καρδιά τους δάσους δίνοντας την ευκαιρία στον πεζοπόρο να έρθει για τα καλά σε επαφή με τη φύση. Το δάσος είναι πυκνό με πλούσια βλάστηση. Το δέντρο που κυριαρχεί είναι η κεφαλληνιακή ελάτη και τα πουρνάρια ενώ πάνω ψηλά μπορεί κανείς να συναντήσει και πλατάνια. Το δάσος προσφέρει φιλοξενία σε αγριογούρουνα των οποίων τα ίχνη είναι ορατά, άγρια λαγουδάκια και πολλά είδη πουλιών μεταξύ αυτών και ενός ζευγαριού χρυσαετών. Εντυπωσιακά είναι και τα μανιτάρια μορχέλλα, τα σπάνια αυτά μανιτάρια που δύσκολα μπορεί κανείς να δει λόγω του χρώματός τους αλλά και του σχήματός τους. Μετά από δυόμιση ώρες περίπου ανηφορικού περπατήματος το μονοπάτι βγαίνει σε έναν αγροτικό χωματόδρομο και μπορεί κανείς να συνεχίσει την πορεία του προς τα πάνω για την Αγία ΠΑρασκευή. Η θέα είναι πανοραμική. Απομένει ένα μισάωρο περπάτημα για την Κρυοπηγή Καταρράκτη όπου θα σκαρφαλώσουμε ανάμεσα σε καταρράκτες ύψους 120 μέτρων.

Η αναρρίχηση είναι μια όμορφη δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους. Μόνο μια απλή επίσκεψη στην Κρυοπηγή Καταρράκτη αξίζει τον κόπο. Σκεφτείτε τον βαθμό της απόλαυσης που μπορεί να νιώσει κανείς με το να σκαρφαλώσει σε αυτό το όμορφο φυσικό τοπίο. Αφού γίνει μια απλή εισαγωγή στην αναρρίχηση βράχου και επεξηγηθούν τα βασικά που αφορούν την τεχνική, την ασφάλιση και τον εξοπλισμό θα τοποθετηθούν τα σχοινιά από τους εκπαιδευτές ούτως ώστε να ξεκινήσει η αναρριχητική διαδικασία. Οι ώρες που θα ακολουθήσουν είναι πολύ συναρπαστικές!

Το πρόγραμμα αυτής της μέρας είναι σημαντικό για την ανάβαση στη Στρογγούλα. Η ανάβαση παίρνει γύρω στη μισή ώρα της αυριανής μέρας, έτσι μπορούν οι συμμετέχοντες να υπολογίσουν τις δυνάμεις τους. Το βράδυ θα είναι ελεύθερο και θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την αυριανή ανάβαση στη Στρογγούλα.

Τέταρτη μέρα: Ανάβαση στη Στρογγούλα (2101μ.)
Η ανάβαση στη Στρογγούλα με υψόμετρο 2101μ. είναι εντυπωσιακή και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αναβάσεις στην Ελλάδα. Η ανάβαση από την πλευρά των Πραμάντων είναι γύρω στα τριάμισι χιλιόμετρα και διαρκεί γύρω στις τρεις ώρες. Ξεκινά από το καταφύγιο των Πραμάντων και προχωρά προς το λούκι που οδηγεί κάτω από τη κορφή που παρόλο που φαντάζει δυσπρόσιτη, προσεγγίζεται σχετικά εύκολα ακολουθώντας το ευδιάκριτο μονοπάτι. Υπάρχουν και άλλες διαδρομές με πιο γνωστή αυτήν που ξεκινά από τα Άγναντα και ανεβαίνει από την άλλη πλευρά του βουνού. Η διαδρομή αυτή ανηφορίζει μέσα από πυκνό δάσος και αφού φτάσει στην αλπική ζώνη ακολουθεί την ράχη του βουνού προς το διάσελο μεταξύ της Στρογγούλας και της Ρόκας.

Η θέα προς ολόκληρη την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων με το Καταφίδι (2393μ), το Γερακοβούνι και τη Ρόκα είναι πανοραμική. Στο βάθος διακρίνεται ο ορεινός όγκος της Κακαρδίτσας, η λίμνη Ιωαννίνων, η Τύμφη και τα Άγραφα.

Έκτη μέρα: Μέτσοβο – Αναχώρηση
Το Μέτσοβο που σύμφωνα με μια εκδοχή προέρχεται από τα σλαβικά και σημαίνει «Αρκουδότοπος» είναι μια ορεινή παραδοσιακή κωμόπολη κτισμένη σε υψόμετρο 1160μ. ανάμεσα στα βουνά της οροσειράς της Πίνδου. Οι κάτοικοι του Μετσόβου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων με πιο γνωστά τα δυο τυριά Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, με την ονομασία Μετσοβόνε και Μετσοβέλας καθώς και με την κατασκευή βαρελιών, κυψελών και ειδών λαϊκής τέχνης. Επίσης φημίζεται για την παραγωγή κρασιού.

Το πρόγραμμα στο Μέτσοβο είναι ελεύθερο. Τρία μοναστήρια της περιοχής έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα: το μοναστήρι της Θεοτόκου, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής. Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη Αβέρωφ όπου εκτίθενται πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό κοντοσούβλι που φημίζεται πως είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Αφού απολαύσουμε άλλη μια μέρα θα μεταβούμε με το λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη και για όσους θα αναχωρήσουν θα καταλήξουμε στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Απαραίτητος εξοπλισμός:

Ο κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει τον προσωπικό του ρουχισμό και εξοπλισμό για την πεζοπορία. Ο εξοπλισμός Canyoning θα σας δοθεί επί τόπου και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Θα σταλεί αναλυτική λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό πεζοπορίας αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής καθώς και εκπτωτικό κουπόνι για την απόκτηση του εξοπλισμού. Σε συνάντηση που θα οριστεί θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του προαπαιτούμενου εξοπλισμού.

Πώς να κάνετε κράτηση

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα, κλείστε το ταξίδι σας σήμερα ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επόμενη προγραμματισμένη διοργάνωση:

29 Ιουλίου -2 Αυγούστου

Διάρκεια ταξιδιού:

5 διανυκτερεύσεις / 6 ημέρες

Η τιμή του ταξιδιού περιλαμβάνει:

 • Πρόταση προγράμματος φυσικής προετοιμασίας εάν είναι απαραίτητο
 • Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι πριν από την αναχώρηση (για τους κατοίκους της Κύπρου)
 • Ένα βήμα Άλλοι οδηγοί και εκπαιδευτές δραστηριότητας
 • Σχεδιασμός – Σχεδιασμός – Εκτέλεση – Εποπτεία
 • Εσωτερικές μεταφορές μέσω λεωφορείου
 • Διανυκτέρευση με πρωινό σε παραδοσιακούς ξενώνες και δείπνο σε παραδοσιακές ταβέρνες όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα
 • Λίστα προσωπικού εξοπλισμού και βοήθεια για αγορά και χρήση
 • Εξοπλισμός για ράφτινγκ

Η τιμή του ταξιδιού δεν περιλαμβάνει:

 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Εξοπλισμός προσωπικής πεζοπορίας
 • Ιατρική εξέταση πριν από την αναχώρηση
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση
 • Κόστος διάσωσης
 • Προσωπικές δαπάνες (ποτά κ.λπ.)