Περιγραφή περιπέτειας

Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα και αποτελούν τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η ψηλότερη κορυφή τους ονομάζεται Κακαρδίτσα (2429μ.) και η δεύτερη πιο ψηλή είναι το Καταφύδι (2393μ.). Άλλη μια ψηλή και εντυπωσιακή κορυφή είναι η Στρογγούλα (2107μ.). Έχουν χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας και έχουν ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο. Αποτελούνται από πανέμορφα χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς περιτριγυρισμένα από χαράδρες, φαράγγια και απόκρημνα βουνά. Οι απότομοι ορεινοί όγκοι σε συνδυασμό με τα πεντακάθαρα ποτάμια δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από κινηματογραφικές ταινίες μιας άλλης εποχής αφήνοντας τον επισκέπτη μαγεμένο και διεγείροντας τις αισθήσεις του με ένα τρόπο διαφορετικό και παραμυθένιο.

Τα Τζουμέρκα είναι ένας πραγματικός ορεινός παράδεισος επί γης και προσφέρουν πάμπολλες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές μεγίστου κάλλους και υψηλής αισθητικής. Το πρόγραμμα που προτείνουμε συνδυάζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την απόλαυση που νιώθει κανείς ορειβατώντας στη φύση και την αναζωογόνηση που βιώνει κάνοντας ράφτιγκ σε νερά καθαρά σαν κρύσταλλο. Στις δραστηριότητες μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν σχετικά καλή φυσική κατάσταση και παιδιά ηλικίας δώδεκα ετών και άνω μόνο αν συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Στις αναβάσεις στις γύρω κορφές, αναλόγως και της εποχής του χρόνου απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλη προετοιμασία.

Η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο μαγική με τη συνοδεία των γαστρονομικών πειρασμών της περιοχής. Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα! Θα απολαύσετε την ποικιλία εκλεκτών κρεάτων και ντόπιων τυριών, τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, τα σκανδαλιστικά νόστιμα γλυκά του κουταλιού καθώς και ντόπιο κόκκινο κρασί και το ονομαστό τσίπουρο.

Πρόγραμμα ταξιδιού περιπέτειας:

Πρώτη μέρα: Άφιξη στα Τζουμέρκα

Συνάντηση στο φημισμένο χωριό Πράμαντα το απόγευμα, τακτοποίηση στα δωμάτια του υπέροχου παραδοσιακού μπουτίκ ξενώνα και ελεύθερο απόγευμα. Η ξακουστή Πράμαντα, κτισμένη σε υψόμετρο 840 μέτρων βρίσκεται στα Δυτικά Τζουμέρκα 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων και 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άρτας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Στρογγούλας στις όχθες του ποταμού Άραχθου.

Το βράδυ θα δειπνήσουμε ομαδικά σε παραδοσιακή ταβέρνα.

Δεύτερη μέρα: Πεζοπορία και εξερεύνηση της γύρω περιοχής

Πρωί: Πεζοπορία από το Συρράκο στους Καλαρύτες

Το πρωί θα μεταβούμε με λεωφορείο στο Συρράκο, ένα πανέμορφο εντυπωσιακό πετρόκτιστο χωριουδάκι. Η πεζοπορία ξεκινά έξω από το χωριό από μια τοξοειδή πύλη και ακολουθώντας ένα πετρόκτιστο μονοπάτι περνούμε από μια γέφυρα μπαίνοντας στην καρδιά του χωριού όπου βρίσκεται η κεντρική πλατεία και η γραφική εκκλησία. Το περπάτημα συνεχίζει και οδηγεί στην άλλη πλευρά του χωριού όπου και συνδέεται με το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες και στο σιδερένιο γεφύρι του Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου ποταμού. Το φαράγγι του Χρούσια χωρίζει τα δυο χωριά. Μετά το γεφύρι το περπάτημα είναι ανηφορικό και φτάνει στην πέτρινη σκάλα που χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα όταν είναι βρεγμένη. Η σκάλα σε κάποια σημεία ακολουθεί την εντυπωσιακή χαράδρα. Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικά και ακολουθεί την πορεία του προς τους Καλαρρύτες, ένα παραδοσιακό βλαχοχώρι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η θέα προς το Σιρράκο είναι μαγευτική.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου δυο με τρεις ώρες. Το μονοπάτι αν και σχετικά μικρό αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να έρθει σε επαφή με την άγρια ομορφιά της ηπειρώτικης φύσης. Φτάνοντας στους Καλαρύτες, αξιόλογο είναι το πετρόχτιστό παραδοσιακό σπίτι στην κεντρική πλατεία που χρησιμοποιείται σαν μουσείο.

Απόγευμα: Περπάτημα προς το γεφύρι της Κουϊάσας και επίσκεψη στην μονή Κηπίνας

Το μονοπάτι που οδηγεί στο γεφύρι Κουϊάσας αν και μικρό, είναι πραγματικά πανέμορφο και παραμυθένιο. Μετά το γεφύρι η πεζοπορία συνεχίζει για λίγο και φτάνει σε έναν καταπληκτικό καταρράκτη. Τα νερά είναι βαθειά και πολύ κρύα…μα οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν! 

Πριν την αναχώρηση μας για τον ξενώνα θα περάσουμε από την μονή Κηπίνας, η οποία είναι κυριολεκτικά σφηνωμένη μέσα στα στον βράχο με τη θέα από τα παράθυρα να κόβει την ανάσα.

Ελεύθερο βράδυ.

Τρίτη μέρα: Rafting στον Άραχθο

Το ράφτιγκ είναι η κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Γίνεται κατά προτίμηση σε ορμητικά νερά για αύξηση της απολαυστικής εμπειρίας. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι εύκολη προς μέτρια (βαθμός δυσκολίας 2 και κάποια περάσματα 3) που σημαίνει πως απαιτούνται ελιγμοί πράγμα που θα ικανοποιήσει αυτούς που έχουν ξαναδοκιμάσει και θα βάλει για τα καλά στο πνεύμα όσους θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν! Διπλωματούχοι και προσοντούχοι οδηγοί ράφτιγκ θα μας καθοδηγήσουν και θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της ομάδας σε κάθε βάρκα.

Εναλλακτικά, για τους πιο τολμηρούς, αν μαζευτεί ομάδα που να ενδιαφέρεται για Canyoning μπορεί να διοργανωθεί κατάβαση σε φαράγγι της περιοχής με επιπρόσθετη χρέωση.

Το βράδυ θα είναι ελεύθερο και θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την αυριανή ανάβαση στη Στρογγούλα. 

Τέταρτη μέρα: Ανάβαση στη Στρογγούλα (2101μ.)

Η ανάβαση στη Στρογγούλα με υψόμετρο 2101μ. είναι εντυπωσιακή και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αναβάσεις στην Ελλάδα. Η ανάβαση από την πλευρά των Πραμάντων είναι γύρω στα τριάμισι χιλιόμετρα και διαρκεί γύρω στις τρεις ώρες. Ξεκινά από το καταφύγιο των Πραμάντων και προχωρά προς το λούκι που οδηγεί κάτω από τη κορφή που παρόλο που φαντάζει δυσπρόσιτη, προσεγγίζεται σχετικά εύκολα ακολουθώντας το ευδιάκριτο μονοπάτι. Υπάρχουν και άλλες διαδρομές με πιο γνωστή αυτήν που ξεκινά από τα Άγναντα και ανεβαίνει από την άλλη πλευρά του βουνού. Η διαδρομή αυτή ανηφορίζει μέσα από πυκνό δάσος και αφού φτάσει στην αλπική ζώνη ακολουθεί την ράχη του βουνού προς το διάσελο μεταξύ της Στρογγούλας και της Ρόκας.

Η θέα προς ολόκληρη την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων με το Καταφίδι (2393μ), το Γερακοβούνι και τη Ρόκα είναι πανοραμική. Στο βάθος διακρίνεται ο ορεινός όγκος της Κακαρδίτσας, η λίμνη Ιωαννίνων, η Τύμφη και τα Άγραφα.

Το βράδυ θα γιορτάσουμε την ανάβαση μας στην Στρογγούλα, αν μας το επιτρέψει το βουνό και ο καιρός, με τσίπουρο και γαργαλιστικά νόστιμες λιχουδιές σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.

Πέμπτη μέρα: Επίσκεψη στο Μέτσοβο & Αναχώρηση

Το Μέτσοβο που σύμφωνα με μια εκδοχή προέρχεται από τα σλαβικά και σημαίνει «Αρκουδότοπος» είναι μια ορεινή παραδοσιακή κωμόπολη κτισμένη σε υψόμετρο 1160μ. ανάμεσα στα βουνά της οροσειράς της Πίνδου. Οι κάτοικοι του Μετσόβου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων με πιο γνωστά τα δυο τυριά Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, με την ονομασία Μετσοβόνε και Μετσοβέλας καθώς και με την κατασκευή βαρελιών, κυψελών και ειδών λαϊκής τέχνης. Επίσης φημίζεται για την παραγωγή κρασιού.

Το πρόγραμμα στο Μέτσοβο είναι ελεύθερο. Τρία μοναστήρια της περιοχής έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα: το μοναστήρι της Θεοτόκου, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής. Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη Αβέρωφ όπου εκτίθενται πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό κοντοσούβλι που φημίζεται πως είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Αφού απολαύσουμε άλλη μια μέρα θα αναχωρήσουμε από το γραφικό Μέτσοβο.

Προτεινόμενος εξοπλισμός:

Ο κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει τον προσωπικό του ρουχισμό και εξοπλισμό για την πεζοπορία. Ο εξοπλισμός Rafting θα σας δοθεί επί τόπου και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

Θα σταλεί αναλυτική λίστα με τον προτεινόμενο εξοπλισμό πεζοπορίας αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής καθώς και εκπτωτικό κουπόνι από το κατάστημα Get Out Outdoor Store για την απόκτηση του εξοπλισμού. 

Πώς να κάνετε κράτηση

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο ταξίδι, κρατήστε τη θέση  σας σήμερα ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επόμενη προγραμματισμένη διοργάνωση:

30 Σεπ – 4 Οκτ 2021

Διάρκεια ταξιδιού:

4 διανυκτερεύσεις / 5 ημέρες

Η τιμή του ταξιδιού περιλαμβάνει:

 • Υπεύθυνος διοργάνωσης, πιστοποιημένος οδηγός ανάβασης και πτυχιούχοι, έμπειροι εκπαιδευτές δραστηριοτήτων
 • Μεταφορές από τον ξενώνα προς και από τις δραστηριότητες
 • Εξοπλισμός ράφτιγκ
 • Οργάνωση, συντονισμός και διεξαγωγή
 • Τέσσερις διανυκτερεύσεις με πρωινό σε μπουτίκ ξενώνα σε δίκλινα δωμάτια
 • Γεύματα σε παραδοσιακές ταβέρνες όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα

Η τιμή του ταξιδιού δεν περιλαμβάνει:

 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Μεταφορά από και προς αεροδρόμιο (αναλόγως αριθμού συμμετεχόντων ενοικιάζεται όχημα που οδηγεί ο υπεύθυνος διοργάνωσης/ επιπλέον κόστος περίπου €70 κατ’ άτομο συμπεριλαμβανομένων διοδίων και καυσίμων)
 • Προσωπικός εξοπλισμός πεζοπορίας
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση & κόστος διάσωσης
 • Άλλα προσωπικά έξοδα (ποτά, γεύματα που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα κλπ)