Προς κάθε υπεύθυνο

Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρόμαστε για την αδικαιόλογητη, κατά την άποψή μας, απόφαση σας να αναστείλετε την λειτουργία όλων των παιδικών κατασκηνώσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, τρόπου λειτουργίας και πρωτοκόλλων.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας λόγω της ασυνειδησίας σημαντικής μερίδας πολιτών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα χωρίς να έχουν εμβολιαστεί ή χωρίς να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης πως μέρος της ευθύνης φέρει και η πολιτεία που δεν μερίμνησε να γίνονται έλεγχοι και ανέμενε από τον κόσμο να δείξει υπευθυνότητα.

Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι πως μια κατασκήνωση σαν την δική μας που λειτουργεί με μικρό αριθμό συμμετεχόντων (σαράντα) και με στελέχη επαγγελματίες πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής διατηρώντας πολύ αυστηρά μέτρα μπορεί να χειροτερέψει την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας. Συγκεκριμένα από την αρχή μεταξύ άλλων μεριμνήσαμε:
1. Να προσλάβουμε μόνο εμβολιασμένα στελέχη.
2. Επιπλέον του εμβολιασμού απαιτήσαμε από τα στελέχη μας να φέρουν αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν την έναρξη.
3. Απαιτήσουμε από τους συμμετέχοντες, ηλικιών από οκτώ ετών να φέρουν αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν την έναρξη της κατασκήνωσης.
4. Κλείσαμε ραντεβού για να έρθει συνεργείο να κάνει τεστ σε όλους τους συμμετέχοντες και το προσωπικό ενδιάμεσα της κατασκηνωτικής περιόδου.
5. Θερμομετρούμε όλους δύο φορές την μέρα, πρωί και βράδυ.
6. Σερβίρουμε με μάσκες και γάντια.
7. Τοποθετήσαμε βρύσες και σαπούνι αντισηπτικό εξωτερικά για να πλένονται σε ανοικτό χώρο.
8. Χωρίσαμε τα παιδιά σε μικρές ομάδες κατά τη διάρκεια της μέρας.
9. Τα παιδιά κοιμούνται σε σκηνές που αερίζονται και είναι τοποθετημένες αραιά η μία με την άλλη.
10. Η τραπεζαρία είναι σε ανοικτό χώρο και τα παιδιά κάθονται στο ίδιο τραπέζι όλες τις μέρες.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως επιτρέψατε την συνεύρεση 450 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους για γάμους, βαφτίσεις και άλλες δεξιώσεις, την λειτουργία χώρων εστίασης, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, των καλοκαιρινών σχολείων για παιδιά που μπορεί να έχουν 200 συμμετέχοντες την μέρα, τη λειτουργία ξενοδοχείων με την παροχή κινήτρων κ.ά θεωρούμε άδικο να στερήσετε τόσο το δικαίωμα μικρών ομάδων παιδιών να έρθουν σε επαφή με τη φύση σε ένα αυστηρά οργανωμένο περιβάλλον όσο και να πνίξετε μια οικογενειακή επιχείρηση που εισέπραξε τις συμμετοχές και που σε περίπτωση που μας απαγορεύσετε να κάνουμε τη δουλειά μας θα μας πιέσετε αφόρητα οικονομικά και ψυχολογικά.

* Ποια η λογική του να επιτραπεί η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων ανεξέλεγκτα όπου θα γεμίσουν με κόσμο που θα τηρεί τα όποια μέτρα όπως τα αντιλαμβάνεται την ίδια στιγμή που απαγορεύεται η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων όπου τα μέτρα εφαρμόζουν επαγγελματίες Φυσικής Αγωγής;

* Αν αυτά τα παιδιά δεν έρθουν στο βουνό όπου κατά την άποψή μας είναι πιο ασφαλή επειδή είναι απομονωμένα και μείνουν με τις οικογένειες τους κυκλοφορώντας σε πολυσύχναστους χώρους θα συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ή το αντίθετο;
* Τα παιδιά που πρόκειται να έρθουν είναι η μαύρη γενιά της Α Γυμνασίου. Τα παιδιά που πλήρωσαν παραπάνω από τον καθένα μας τις επιπτώσεις της πανδημίας μένοντας μακριά από τα σχολεία τους για μήνες. Δεν δικαιούνται μια εβδομάδα στο βουνό με τους φίλους τους;
* Θα μας αποζημιώσετε αν μας αναγκάσετε να ακυρώσουμε την κατασκηνωτική αυτή περίοδο χωρίς προειδοποίηση; Ξοδέψαμε χρήματα σε εξοπλισμό και προμήθειες.
* Οι γονείς ψώνισαν υπνόσακους και εξοπλισμό για να πάνε τα παιδιά τους κατασκήνωση.

Σας παρακαλούμε θερμά να σκεφτείτε ξανά τις συνέπειες που θα έχει αυτή σας η απόφαση και να θέσετε τα σωστά μέτρα και με κάποιες μέρες προειδοποίηση για να δώσετε την ευκαιρία στον κόσμο να βρει εναλλακτικές λύσεις. Η οργάνωση μιας τέτοιας δουλειάς ξεκινά τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν.

Δεν γίνεται επειδή βρέθηκε μεμονωμένο κρούσμα σε κάποιες κατασκηνώσεις να τους πάρει όλους το ποτάμι.
* Τα κρούσματα που βρέθηκαν στις κατασκηνώσεις μάζεψαν τον ιό από εκεί ή από τους πολυσύχναστους χώρους που είχατε ανοικτούς να λειτουργούν ανεξέλεγκτα.
* Γιατί τιμωρείτε μια κατασκήνωση που ως τώρα δεν είχε κανένα κρούσμα επειδή βρέθηκαν κρούσματα σε άλλες κατασκηνωσεις;
* Γιατί δεν δίνετε μια ευκαιρία και στις κατασκηνωσεις στις οποίες βρέθηκαν κρούσματα να αυστηροποιήσουν τα μέτρα τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν;
* Γιατί δεν κλείνετε όλους τους χώρους στους οποίους βρέθηκαν κρούσματα και στοχεύσατε μόνο τις παιδικές κατασκηνωσεις; Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Μην τιμωρήσετε τα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτε. Μην τους καταστρέφετε τα όνειρα τους.
Μην τιμωρήσετε τους τυπικούς ευσυνείδητους πολίτες που τηρούν τα μέτρα, που αγκάλιασαν το πρόγραμμα εμβολιασμών, που κάνουν τα τεστ τους, που ταλαιπωρούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Αποδώστε τις ευθύνες στους υπεύθυνους και στους ασυνείδητους.

Αναμένω να σκεφτείτε με σοβαρότητα και να επαναξιολογήσετε το συγκεκριμένο μέτρο με μια επιπρόσθετη ρύθμιση.

Είμαι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε επί του θέματος και μπορώ να μοιραστώ τα πρωτόκολλα μας μαζί σας και να τα κοινοποιήσετε και στις υπόλοιπες κατασκηνώσεις όπως έγινε πέρυσι.

Με εκτίμηση,

Μάριος Χατζηπετρής
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ειδικός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής