Ζαγόρι – Βίκος
Δρακόλιμνη

Διασχίστε το μαγευτικό φαράγγι του Βίκου
ανεβείτε στη Δρακόλιμνη Τύμφης
κάνετε ράφτιγκ στο Βοϊδομάτη
και περιδιαβείτε στα γραφικά
Ζαγοροχώρια!

Ζαγόρι – Βίκος
Δρακόλιμνη

Διασχίστε το μαγευτικό φαράγγι του Βίκου
ανεβείτε στη Δρακόλιμνη Τύμφης
κάνετε ράφτιγκ στο Βοϊδομάτη
και περιδιαβείτε στα γραφικά
Ζαγοροχώρια!

Περιγραφή εξόρμησης:

Ελάτε να γνωρίσετε μια από τις πιο υπέροχες περιοχές της Ελλάδας, έναν τόπο θρύλων και παραδόσεων. Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει ό,τι ζητάει. Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά κρυμμένα μέσα στο δάσος. Δάση και επιβλητικές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι Δρακόλιμνες.

Στα Ζαγοροχώρια θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο, τα κύρια υλικά από τα οποία κτίζονταν και κτίζονται ακόμα τα σπίτια (τα περισσότερα χωριά στο Ζαγόρι, είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί σύμφωνα με το διάταγμα Ζαγορίου). Οι ξενώνες είναι δείγματα της αρχιτεκτονικής αυτής και προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία της καθημερινής ζωής στα Ζαγοροχώρια, με όλες τις ανέσεις.

Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε πολλές. Έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα αξιοποιήσει στο μέγιστο τις μέρες παραμονής σας στα Ζαγοροχώρια με δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν σχετικά καλή φυσική κατάσταση και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω μόνο αν συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Δεν μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε μέρος της εκδρομής.

Η εμπειρία δεν θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν συνοδευόταν με τα αυθεντικά φαγητά και ποτά της περιοχής. Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα! Θα απολαύσετε τις περίφημες πίτες, τα σκανδαλιστικά νόστιμα γλυκά του κουταλιού και τα φρέσκα κρεατικά της περιοχής, καθώς και ντόπιο κόκκινο κρασί και τσίπουρο.

Πρόγραμμα εξόρμησης περιπέτειας:

Πρώτη μέρα: Συνάντηση στα Ζαγοροχώρια

Συνάντηση στο όμορφο χωριό Μονοδένδρι το απόγευμα και ομαδικό δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα. Το Μονοδένδρι, κτισμένο σε υψόμετρο 1060 μέτρων, βρίσκεται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου και απέχει 41 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Δεύτερη μέρα: Διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Ζαγόρι, ένα φυσικό μνημείο της φύσης! Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων και μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1779μ. Έχει μήκος περίπου 24 χλμ. και μέσο βάθος περίπου 900μ. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Μέσα στο φαράγγι βρίσκονται και οι πηγές του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Βίκος.
Θα διασχίσουμε το φαράγγι μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 6 ώρες και είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Τρίτη μέρα: Ράφτιγκ στον Βοϊδομάτη

Το ράφτιγκ είναι η κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Έμπειροι συνοδοί θα μας καθοδηγήσουν και θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της ομάδας σε κάθε βάρκα. Το ποτάμι είναι βαθμού δυσκολίας 1 με 2. Είναι ο κατάλληλος βαθμός δυσκολίας και για όσους θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά αλλά δεν στερεί και από κάποιους που πιθανόν έχουν ξαναδοκιμάσει τη δράση και την περιπέτεια. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να το απολαύσουν!

 

Τέταρτη μέρα: Ανάβαση στην Δρακόλιμνη

Η Γκαμήλα (ή Τύμφη) με υψόμετρο 2497μ. είναι το πιο μεγαλόπρεπο βουνό της βόρειας Πίνδου. Η βόρεια πλευρά του αποτελείται από μια σειρά από ορθοπλαγιές που διακόπτονται από βαθιές χαράδρες ενώ από τα νότια οι κορυφές κατεβαίνουν ομαλά σχηματίζοντας ένα μεγάλο οροπέδιο. Οι υψηλότερες κορυφές της Τύμφης είναι η Γκαμήλα 2.497 μ., η Γκούρα 2.467 μ. και η Αστράκα 2.432 μ. Θα ακολουθήσουμε μια πεζοπορική διαδρομή τριών περίπου ωρών. Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία έξω από το Μικρό Πάπιγκο, διασχίζει το χωριό και ανηφορίζει προς το καταφύγιο της Αστράκας περνώντας σταδιακά από τις τέσσερις πηγές: Την Αβραγόνιο λίγο έξω από το χωριό, την Αντάλκη που το νερό της λέει ο τοπικός θρύλος ότι έρχεται από το βάραθρο της Προβατίνας, την Τράφο λίγο πριν τη διασταύρωση για Αστράκα και τέλος την Κρούνα λίγο πριν την τελική ανηφόρα για το ανακαινισμένοκαταφύγιο, στο διάσελο της Αστράκας. Το καταφύγιο Αστράκας βρίσκεται σε υψόμετρο 1930 μέτρων στον αυχένα που σχηματίζουν οι κορυφές Αστράκα και Λάπατος. Ακόμη μιάμιση ώρα περπάτημα και θα απολαύσουμε την θέα της διάσημης Δρακόλιμνης. Από το καταφύγιο κατεβαίνουμε στην Ξερόλουτσα (Λάκα Τσουμάνη). Αφού τη διασχίσουμε, περνάμε από πηγή και ανηφορίζοντας ΒΑ σε ομαλή κόψηφτάνουμε στη Δρακόλιμνη που βρίσκεται στο διάσελο ανάμεσα στον Πλόσκο και την ομώνυμη κορυφή. Από εδώ η θέα προς την Γκαμήλα και την κοιλάδα του Αώου είναι ανεπανάληπτη.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι μια μικρή αλπική λίμνη που βρίσκεται στην ίδια γραμμή και υψόμετρο (στα 2100μ) με την βορειοανατολική κορυφογραμμή της Τύμφης και οφείλει τη δημιουργία της στους τελευταίους παγετώνες (πριν από 10,000 χρόνια) που διαμόρφωσαν το τοπίο αυτό. Στον ορεινό όγκο της βόρειας Πίνδου, υπάρχουν κι άλλες δρακόλιμνες, που πήραν το όνομά τους από την μυθολογία που τις θέλει κατοικίες των δράκων του βουνού. Στην πράξη, οι δρακόλιμνες αλλά και όλες οι άλλες μικρές αλπικές λίμνες, τροφοδοτούνται από τα χιόνια που σκεπάζουν τις γύρω εκτάσεις τον χειμώνα και λιώνουν την άνοιξη. Η Δρακόλιμνη βρίσκεται σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού, δίνοντας την αίσθηση μιας μοναδικής πισίνας τοποθετημένης σε μια ταράτσα που αγγίζει τον ουρανό. Στα νερά της φιλοξενούνται οι αλπικοί τρίτωνες, ένα σπάνιο είδος αμφίβιας σαύρας. Αν και έχουν ειπωθεί πολλές υπερβολές για το βάθος της, μετά από μετρήσεις βρέθηκε ότι αυτό δεν ξεπερνά τα 3μ.

Πέμπτη μέρα: Περπάτημα στη Σκάλα Βραδέτου

Θα περπατήσουμε ένα εντυπωσιακό πετρόκτιστο μονοπάτι από το Καπέσοβο προς το χωριό Βραδέτο. Μέχρι το 1973 ήταν η μοναδική οδός που ένωνε το Βραδέτο με τον υπόλοιπο κόσμο! Στη συνέχεια θα περπατήσουμε προς τη Μπελόη όπου θα ξεκουραστούμε σε σημείο πανοραμικής θέας.

Προτεινόμενος εξοπλισμός:

Ο κάθε συμμετέχων πρέπει να είναι εξοπλισμένος σωστά με τον προσωπικό του εξοπλισμό για την ασφάλεια στην πεζοπορία. Ο εξοπλισμός Rafting ή/και Canyoning θα σας δοθεί επί τόπου και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

Θα σταλεί αναλυτική λίστα με τον προτεινόμενο εξοπλισμό πεζοπορίας αμέσως μετά τη δήλωση συμμετοχής καθώς και εκπτωτικό κουπόνι από το κατάστημα Get Out Outdoor Store για την απόκτηση του εξοπλισμού.

Next scheduled excursion:

Διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος

Excursion Duration:

5 μέρες

Η τιμή περιλαμβάνει:

  • Αρχηγός εξόρμησης
  • Εκπαιδευτές δραστηριοτήτων ράφτιγκ ή/και κάνυονιγκ
  • Δείπνο υποδοχής
  • Λίστα προσωπικού εξοπλισμού
  • Εξοπλισμός δραστηριοτήτων ράφτινγκ/ κάνυονιγκ

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια
  • Εγχώριες μεταφορές
  • Προσωπικός εξοπλισμός
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση
  • Διαμονή & διατροφή